vandra med katt: 14 saker att tänka på

För alla som älskar att vara utomhus kan det vara frestande att ta med sin katt på nästa vandring. Eftersom att katter är kända för sitt äventyrliga sinne och sin kärlek till utforskning finns det lite saker att tänka på innan ni tar er ut på en vandring.  Här är 14 saker att tänka på när du planerar en vandring med din katt. 

 1. Se till att hålla din katt fastkopplad hela tiden, eftersom även vältränade katter lätt kan distraheras och ströva iväg.
 2. Packa med massor av mat och vatten för din katt ifall du blir fast i vildmarken.
 3. Håll utkik efter eventuella faror som ormar, insekter eller annat vilt som kan finnas i området.
 4. Ta med en GPS-enhet och fäst på din katt om den skulle komma bort.
 5. Ta med en ficklampa ifall du måste gå ute på natten eller i låga ljusförhållanden.
 6. Undvik överfyllda stigar och leta efter stigar med färre människor och djur som annars kan skrämma eller stressa upp din katt.
 7. Utforska vandringen i förväg för att se till att den är lämplig för en katt och kontrollera eventuella hot eller faror som kan uppstå under resan. Tips kan vara att det inte ska vara för mycket vatten ni behöver ta er över.
 8. Håll alltid ett noga öga på din katt medan du går, speciellt om den inte är fastkopplad.
 9. Ta regelbundna pauser under promenaden för att låta din katt vila och hålla sig hydrerad. Katten har svårt att visa på när den är törstig, så hellre oftare än sällan.
 10. Välj en lämpligt halsband och sele så att katten håller sig säker under hela vandringen.
 11. Se till att din katt har vaccinationer som krävs innan de tar ut dem på en vandring, detta kan hjälpa till att skydda mot sjukdomar som kan finnas ute i skogen.
 12. Överväg att ta med dig en bur eller ryggsäck så att du kan bära din katt om den blir alltför trött eller om det finns någon farlig terräng framför dig som skulle kunna innebära en risk för kattens säkerhet. 
 13. Håll ett extra öga på vädret för att se till att det inte är för varmt, kallt, blött eller vindigt för ditt husdjur innan du ger dig ut på en vandring med dem. 
 14. Se till att du är bekant med grundläggande första hjälpen för katter i händelse av en nödsituation under resan på stigen. 

Låt oss hoppa in i några av de viktigaste sakerna när det kommer till vandring med katt. 

Tänk på din katts säkerhet

Det viktigaste att tänka på när du tar med din katt på en vandring är säkerhet. Du måste se till att både du och ditt husdjur är ordentligt förberedda för resan. Det innebär att undersöka den specifika led du planerar att ta och förstå eventuella risker som kan uppstå. 

Se till att du vet vilken sorts vilt som kan finnas i området och kontrollera efter eventuella farliga växter eller terräng som kan utgöra risk för ditt husdjurs välbefinnande. Det är alltid en bra idé att ha ett första hjälpen-kit i beredskap, bara ifall det skulle uppstå något akut. 

Ha även koll på om det är någon form av jaktsäsong. Så att katten inte blir rädd av något skott och försvinner iväg.

Välj rätt utrustning för dig och din katt

När du går på vandring med din katt är det viktigt att du har rätt utrustning. Tänk på att investera i ett robust halsband och koppel så att du kan hålla ditt djur nära dig hela tiden. 

Det är också en bra idé att investera i några stövlar eller annat skyddsskor för din katt så att de kan ta sig fram över stenig eller ojämn terräng utan att skada sig själva. 

Glöm inte heller att packa med tillräckligt med mat och vatten för både dig och din katt, samt några favoritleksaker eller godis som din katt kan ha glädje av ifall den blir trött eller behöver lite motivation längs vägen.

Vara uppmärksam 

Katter kan vara notoriskt fristående varelser och har en tendens att ta sig iväg om de inte är under uppsikt, så det är viktigt att hålla ett extra tajt öga på dem när man är ute på leden. 

Ha dem kopplade hela tiden och var uppmärksam på deras beteende. Om de börjar bli rastlösa eller försöka ta sig iväg, ta er då tiden att stanna upp och låta dem utforska saker säkert innan ni fortsätter. 

Försök inte heller distraheras för mycket under promenaden. Det är lätt att luta sig tillbaka och njuta av naturens skönhet, men att hålla ett extra öga på ditt husdjur är av yttersta vikt. 

Visa respekt för andra

Det kan vara lätt att glömma bort att andra vandrare inte alltid har lika stor komfort runt katter som du har. 

Se till att hålla ditt husdjur nära dig, och låt inte dem ta sig in i andras personliga område. Detta gäller speciellt om någon annan bär mat eller har små barn med sig. 

Var också medveten om eventuellt morrande som skulle störa andra vandrares stillhet. Om din katt börjar göra ljud, prova distrahera den med en leksak eller godis tills den lugnar ner sig igen.

Håll katten på koppel 

Kan inte sägas för ofta för att undvika skador eller andra tråkigheter. Kom ihåg att katter alltid bör vara kopplade när de är utomhus, även om de verkar bekväma runt andra vandrare. Så bästa är att inte att låta dem ta sig iväg utan uppsikt. 

Att ha din katt kopplad hjälper dessutom till att skydda dem från eventuella rovdjur i området, samt att garantera att de inte blir förlorade eller skadade i okänd terräng.

Att gå på vandring med en katt kan vara en berikande upplevelse för både dig och ditt husdjur, men det är viktigt att ta alla nödvändiga försiktighetsåtgärder innan ni ger er ut. Genom att följa dessa tips kan du se till att du har en trevlig tid ute på vandringen med din lurviga vän!

Är det vanligt att vandra med sin katt?

Det är svårt att svara på, men visst är det många som gör det. Enligt Google är det ca 50 personer varje månad som söker efter tips kring att ”vandra med katt”. Så visst finns intresset!

Hur långt orkar en katt gå?

Upp mot en mil kan du säkert gå med din katt. Självklart beror det på kattens fysiska form. Ha alltid med en väska som du kan ta katten i om den blir för trött och glöm inte vatten!

Lämna en kommentar