Vandringsmat: tips för frukost, mellanmål, lunch och middag

Oavsett om du ska vandra i Västra Götaland eller bestiga Kebnekaise är det viktigt att äta rätt mat under en vandring, det kan göra stor skillnad för din energinivå och ditt allmänna mående. Här är tips på enkel mat att ta med på din nästa vandring för dig som gärna inte äter frystorkad mat.

1. Frukost

Havregrynsgröt med torkad frukt och nötter: Havregryn är lätt att packa och snabbt att tillaga. Tillsätt torkad frukt och nötter för extra protein och energi. Du kan förbereda blandningen hemma och bara tillsätta varmt vatten på morgonen.

2. Mellanmål

Nötter och torkad frukt: Dessa är både näringsrika och lätta att bära. De ger en snabb energiboost och håller dig mätt mellan måltiderna.

Energibars: Energibars är ett annat bra mellanmål för vandring. De är lätta att packa och ger en bra mängd energi.

3. Lunch

Viktigt att tänka på vid lunch om du ska vandra vidare efteråt är att inte ät för tung mat, då kommer resterande av dagen kännas tyngre. Därför föredrar vi lite lättare luncher när vi är ute på vandring.

Skivor av hårdost och hårdbröd: Hårdost och hårdbröd är båda hållbara och lätta att bära. De ger en bra mängd protein och kolhydrater för att hålla dig mätt och energisk under dagen.

Tonfisk i burk: Dessa är lätta att packa och kräver ingen tillagning. Tonfisk är en utmärkt källa till protein och kan ätas direkt ur burken eller blandas med majonnäs för en snabb tonfisksallad.

Utöver detta så är soppor ett bra alternativ. Antingen pulversoppor som du kokar på plats eller om du förbereder en god soppa i en termos som håller sig varm fram till lunch.

4. Middag

Pasta med pesto: Pasta är lätt att koka och pesto kräver ingen kylning, vilket gör det till ett utmärkt val för vandring. Du kan förbereda pastan hemma och bara värma den på kvällen.

Pasta med tonfisk/makrill: Tonfisk på burk och makrill i tomatsås kan enkelt blandas ihop med kokt pasta och gör en snabb och energirik middag så du står dig dagen efter.

Pasta är alltid vår go-to middag för att ladda upp ordentligt till dagen efter! Äter du en liten sallad eller liknande kommer du absolut känna det på nästa etapp i vandringen.

Med dessa enkla matidéer kan du njuta av läckra och näringsrika måltider på din nästa vandring. Vill du istället torka din egen mat kan du läsa mer om att torka friluftsmat.

Lämna en kommentar