Så packar och organiserar du din ryggsäck inför vandring

En vandring kan vara en fantastisk upplevelse, men det är viktigt att se till att du är ordentligt förberedd med rätt utrustning. Att ha en organiserad och välpackad ryggsäck är avgörande för att vara säker och bekväm på vandringen. Här ger vi några tips för att packa och organisera din ryggsäck på bästa sätt inför en vandring.

Välj rätt ryggsäck för dina behov

Det första steget för att packa din ryggsäck är att se till att du har rätt ryggsäck dina behov. Det finns många olika typer av ryggsäckar tillgängliga, från lätta dagsväskor till större, mer robusta ryggsäckar. Överväg vilken typ av vandring du kommer att göra och välj en ryggsäck som är lämplig för terräng, klimat och varaktighet för din vandring.

Använd vår checklista för att kontrollera att du har allt du behöver

När du har rätt ryggsäck för dina behov är det viktigt att se till att du har alla nödvändiga saker innan du ger dig av på din vandring. Ett bra sätt att göra detta är att skapa en checklista över saker som du kommer att behöva och kryssa av varje objekt när du packar det i din väska. Här är några nödvändiga artiklar som bör finnas på din checklista:

 • Karta / GPS
 • Kompass
 • Vattenflaska
 • Nödvissla
 • Första hjälpen-kit
 • Ficklampa / huvudlampa
 • Extra batterier
 • Solskydd
 • Insektsmedel
 • Snacks (Viktigt!)
 • Regnkläder
 • Extra lager med kläder
 • Tändare och tändstickor
 • Kniv eller multitool
 • Tält (om övernattning vid camping)

Organisera artiklar efter funktion och vikt

När du packar din ryggsäck är det viktigt att organisera dina artiklar efter funktion och vikt. 

Börja med att placera tyngre föremål nära botten av väskan, eftersom detta hjälper till att hålla tyngdpunkten lägre. Placera lättare föremål närmare toppen och sidorna av väskan, eftersom detta hjälper till att hålla vikten balanserad. 

Det är också hjälpsamt att organisera små föremål efter funktion inuti packpåsar eller plastpåsar – detta hjälper dig att hitta det du behöver snabbt utan att behöva gräva igenom hela din väska.

Bild från MSB

Använd kompressionsremmar och fickor klokt

De flesta ryggsäckar kommer med kompressionsremmar och fickor som kan hjälpa dig att organisera och fästa föremål på plats under vandring. Använd dessa remmar för att komprimera din last och hålla föremål från att flytta runt under vandringen. Fickorna kan användas för att förvara små föremål såsom snacks, kartor eller en telefon så att de är lätta att få tag i när det behövs.

Packa viktiga föremål nära till hands

Det kan finnas tillfällen när du behöver snabb tillgång till viktiga saker under vandring, till exempel snacks, vatten eller en karta. För att säkerställa att dessa föremål är lätta att komma åt, packa dem nära till hands i lättillgängliga fickor eller ovanpå andra föremål i din väska. Detta hjälper till att spara tid när du behöver något snabbt och du slipper att bli frustrerad när du vill ha något.

Håll dig hydrerad

Att hålla dig hydrerad är avgörande för alla vandringar, så se till att du tar med tillräckligt med vatten för din resa. Beroende på längden på din vandring och temperaturen kan du behöva mer eller mindre vatten än vanligt – se till att planera i förväg. 

Om möjligt, försök använda en vätskesystem i stället för en traditionell vattenflaska – dessa väskor gör det möjligt att dricka utan att behöva stanna och ta av ryggsäcken varje gång du behöver en klunk vatten. 

Ska du packa vatten i väskan kan det snabbt bli väldigt tungt och tar mycket plats. Se över vilka alternativ du har beroende på hur länge du ska vara iväg.

Var försiktig

Slutligen, se alltid till att du tar med viktiga säkerhetsartiklar med dig i händelse av en nödsituation under vägen. Det här inkluderar ett första hjälpen-kit, en nödvissla, ficklampa / huvudlampa, extra lager med kläder, tändare / tändstickor, kniv / multitool. 

Det är viktigt att vara förberedd för alla situationer så att om något går fel under vägen har du det du behöver i din ryggsäck för att komma hem säkert.

Lämna en kommentar