5 bästa vandringslederna i sverige

Man som vandrar i solnedgång i Sverige

Det är svårt att säga exakt vilka de 5 bästa vandringslederna i Sverige är eftersom det beror på personliga preferenser. Men här är några av de mest populära och välkända lederna i Sverige:

  1. Kungsleden: En 450 km lång led mellan Abisko och Hemavan i Lappland.
  2. Padjelantaleden: En 120 km lång led i Padjelanta Nationalpark i Lappland.
  3. Sörmlandsleden: En 1000 km lång led runt Mälaren som passerar genom vackra sörmlandslandskap.
  4. Skåneleden: En 1300 km lång led som sträcker sig genom Skånes vackra landskap.
  5. Bohusleden: En 90 km lång led längs kusten i Bohuslän, med vackra utsikter över havet och skärgården.

Kungsleden

Kungsleden är en av de mest kända och populära lederna i Sverige. Leden är 450 km lång och sträcker sig från Abisko i norr till Hemavan i söder. På vägen passerar man igenom Lapplands vackra fjällandskap, med omväxlande terräng från skogar till öppna fjällmarker. Leden som skiljer sig från många andra leder är att den har ett stort antal stugor, vilket gör att det är lättare att sova utomhus än vad som är fallet med andra leder. Det finns också ett antal höga toppar som man kan bestiga på sin vandring, varav Kebnekaise (Sveriges högsta berg) är den mest kända. Kungsleden gick att vandra hela vintern, men de flesta vandrar under sommarmånaderna.

Padjelantaleden

Padjelantaleden är en 120 km lång led som sträcker sig genom Padjelanta Nationalpark i Lappland. Leden tar dig genom ett fantastiskt landskap som byter karaktär hela tiden, från fjordar till skogar, sjöar och berg. Du kan förvänta dig stora variationer i terrängen som du passerar igenom – alltifrån kuperad skog till björkhagar och glest befolkade områden. Padjelantaleden erbjuder utmärkt campingunderlag natten runt, vilket gör det till ett bra val för de som vill ha en lite mer avkopplande tur. Vandringen passar bra för alla nivåer av erfarna vandrare och kan anpassas efter dina egna behov och tidtabeller.

Sörmlandsleden

Sörmlandsleden är en 1000 km lång led runt Mälaren, som passerar genom det vackra sörmlandslandskapet. Leden tar dig genom ett mycket varierat landskap med bokskogar, sumpmarker och fjordar. Du kan också ta del av historiska miljöer från forntiden samtidigt som du njuter av den idylliska naturen. Denna led passar bra för alla typer av vandrare – beroende på hur mycket tid du har kan du anpassa din tur efter dina egna behov och tidtabeller. Du kan antingen ta en dagstur eller planera en veckolång resa dit!

Skåneleden

Skåneleden är en 1300 km lång led som sträcker sig genom Skånes landskap. I Skåne finns det alltifrån höga bergstoppar till sandstrand och skogar – det finns naturligtvis massor med olika alternativ för dig som vill utforska Skånes landskap på din egen tur! Skulle du vilja ha en mer avkopplande tur kan du ta ledens cykelleder istället, medan de mer erfarna vandrare har möjlighet att ta sig igenom mer teknisk terräng på den vanliga leden. Förutom att njuta av den magnifika naturen finns det massor med intressanta sevärdheter längs ledens lopp – saker som slott, ruinbyggnader och gamla kyrkor!

Bohusleden

Bohusleden är en 90 km lång led längs kusten i Bohuslän, med fantastisk utsikt över havet och skärgårdarna runtomkring. Bohusledens olika etapper tar dig från smultronstigen till stora tallskogar, via mysiga litet bysamhällen vilka ofta har smultronvaxlar langs strandpromendaden! Denna led passar perfekt för de som bara har begränsad tid på sig men fortfarande vill uppleva Bohuslans fantastiska naturelement samtidigt som man njuter av stillheten och lugnet. Leden är möjlig att vandra under hela året och kan anpassas efter dina behov och tidtabeller.

Lycka till i din vandring i Sverige – berätta gärna hur det gick och vilken led du valde att gå!