Sveriges längd: En imponerande geografisk utsträckning

Sveriges längd är en fascinerande aspekt av landets geografi. I denna artikel kommer vi att utforska Sveriges totala längd, yta, kustlängd, gränslängd och bredd. Dessa faktorer bidrar till att göra Sverige till ett unikt och varierat land.

Glöm inte att även läsa: Bästa cykellederna i Sverige

Sveriges totala längd: Från syd till nord

Sverige sträcker sig över en imponerande längd av cirka 1 574 kilometer från syd till nord. Detta gör Sverige till det femte längsta landet i Europa och det längsta landet i Norden. Denna geografiska utsträckning innebär att Sverige har en stor variation i klimat och natur, från de milda sydliga delarna till de kallare och mer avlägsna norra regionerna.

Linda Åkerberg tog sig genom hela Sverige på en fyra månader lång tur. Starkt jobbat!

Sveriges totala yta: En storlek att skryta med

Sverige är det största landet i Norden och det tredje största landet i Europeiska unionen, med en total yta på cirka 450 295 kvadratkilometer. Detta inkluderar både land- och vattenområden. Sveriges stora yta innebär att landet har en rik och varierad natur, med allt från skogar och sjöar till fjäll och kustlinjer.

Sveriges kustlängd: En lång och varierad kust

Sverige har en lång och varierad kustlinje som sträcker sig över cirka 3 218 kilometer. Den svenska kusten är känd för sin skönhet och mångfald, med allt från sandstränder och klippor i väst till skärgårdar och fjordar. Kustlinjen är också hem för många viktiga hamnar och fiskebyar, vilket gör den till en viktig del av Sveriges ekonomi och kultur.

Sveriges gränslängd: Grannar i norr, öst och sydväst

Sverige delar gränser med tre länder: Norge i väster, Finland i nordost och Danmark i sydväst. Den totala längden av Sveriges gränser är cirka 2 211 kilometer. Den längsta gränsen är den mellan Sverige och Norge, som sträcker sig över 1 630 kilometer. Gränsen mellan Sverige och Finland är cirka 545 kilometer lång, medan Öresundsbron förbinder Sverige och Danmark över en sträcka av cirka 16 kilometer.

Sveriges bredd: Från öst till väst

Sverige är inte bara ett långt land, utan också ett relativt brett land. Den största bredden, från öst till väst, är cirka 499 kilometer. Denna bredd innebär att Sverige har en varierad geografi, med allt från platta slätter och bördiga jordbruksmarker till berg och skogar.

Sverige är som allra bredast 58 grader nord med Skärhamn som västligaste punkt och Fårö östligast.

Sammanfattning

Sveriges längd, yta, kustlängd, gränslängd och bredd gör landet till en geografiskt imponerande och varierad nation. Denna variation bidrar till Sveriges rika natur, kultur och ekonomi, och gör landet till en fascinerande plats att utforska och uppleva.

Vill du uppleva så mycket som möjligt av Sverige kan du fortsätta att läsa våra guider:

Lämna en kommentar