Bestiga kebnekaise

Om du har alltid haft en dröm om att bestiga Kebnekaise, så har du kommit till rätt ställe. Det är en mycket spektakulär och utmanande vandring för den som tar sig an detta projekt. Vi ger dig hela bilden, innehållande information om nyttig träning för att uppnå din målsättning med guidningar av toppguide-specialister – plus alla logistiska problem som kan uppstå under vandringen. Lyckas du nå dina ambitioner till sist? Lita på oss när vi säger att det kommer att bli oförglömligt!

Introduktion till Kebnekaise – geografiska uppgifter, historia och klättringsvägarna som finns

Kebnekaise ligger nära nationalparkerna Sarek, Padjelanta och Sameland vid Västerbottens gräns i norra Sverige.

Vägen in till Kebnekasien består av åtta olika leder som tar besökarna över bergen, marker och skogar i denna storslagna terrängen. Kebnekaise är den högst belägna toppen i Sverige, med sina 2096.8 meter är det en stor turistattraktion.

Det finns ett flertal olika alternativ för att bestiga Kebnekaise och många ansluter sig till ett guidad tour för att uppleva den höga himlen över Svappavaaras tillsammans. Om du vill starta din resa mot de himmelska topparna av Kebnekaise tror vi att du ska veta några grundläggande kunskaper om geografisk placering, historia och vilka klättringleder som finns tillgängliga för att göra det så säkert som möjligt.

Vilken tid på året är bäst för att bestiga Kebnekaise och varför

Årstiden är en viktig faktor när det gäller att bestiga Kebnekaise och för att få bästa upplevelsen är det bäst att åka under sommarhalvåret. För de flesta är perioden juni-september bästa årstiden då man inte behöver bekymra sig över halka på snö högre upp eller risker som är associerade med is.

Dessutom är solens starka strålar härliga under denna tiden, vilket ger mer energi under tidiga morgnar och på kvällarna. Med rätt förberedelser är sommarmånaderna den absolut bästa tiden att bestiga Kebnekaise!

Fysisk förberedelse – vad du behöver träna inför att bestiga Kebnekaise

Om du tror att det bara kräver mod och vilja för att bestiga Kebnekaise, så tror du fel. Det är viktigt att träna inför denna utmaning för att njuta av upplevelsen. Förberedelserna spelar en stor roll när man ska försöka ta sig upp till berget – mycket träning är nyckeln till framgång!

Att träna inför bestigningen av Kebnekaise bör innefatta allround träning såsom uthållighetsträning i form av löpning och cykling, styrketräning av ben och bål, men också träning på att ligga på stabila underlag (som att öva på att sova i hängmattor eller på liggunderlag).

Alla dessa typer av träning hjälper dig att få en bättre helhetsupplevelse när du ska bestiga Kebnekaise.

Utrustning som du behöver ta med dig för att klara det

Att klara av att bestiga Kebnekaise kräver en viss utrustning som man behöver ta med sig. Vilken utrustning som du exakt behöver anpassar sig efter den tid på året som du bestiger berget.

Oavsett när du tar dig an stigningen kommer det att vara bra att ta med sig snacks som chips och bars, tillräckligt med kläder för att hålla dig varm och torr, solglasögon samt stegjärn och rep för säkerheten. Vatten är såklart också av stor vikt att ha med!

Besöker du berget på sommaren är solkräm bra att ha med sig.

Det är dock av yttersta vikt att du inser vilka risker du tar på dig när du bestiger Kebnekaise. För att få full information om vilken utrustning som bör tas med lämpar det sig bäst att höra efter tips från erfarna experter inom området, som kan ge smarta råd baserade på sin erfarenhet av berget och hur det ser ut just nu. Ett berg rör på sig och saker kan ändras.

Förslag på resmål nära Kebnekaise

Kebnekaise är ett mycket populärt resmål för vandringsentusiaster och utomhusnördar som mig själv, men det finns mer saker att göra i området. Populära sevärdheter som passar både instruktörer och nybörjare inkluderar toppen av Kungsleden, Storrondellen, den magnifika Sarek Nationalpark, majestätiska Isojärvi Nationalpark, som allt ligger runt Kebnekaise.

Utforska de många stigarna från Gamla toppstugan och upplev naturens under med utsikten från toppen av Kebnekaise – en riktig paus ifrån vardagslivet.

Vilken upplevelse

Det är ingen tvekan om att det är värt det – Kebnekaise är en fantastisk upplevelse som kommer förbli i ditt minne för alltid. Från den branta landskapet till den hisnande utsikten, från de smala lederna till de stundvisa stormarna.

Att bestiga Kebnekaise kan verka som en skrämmande tanke, men dessa tips och trix gör att vi inte behöver vara rädda utan kan njuta av vandringen.

Oavsett tid på året som du har chansen att bestiga det häftiga bergspartiet så glöm inte att ta med extra utrustningar som kan underlätta för dig. Att ge sig in i utmaningen att bestiga Kebnekaise betyder att du kommer ut i naturen – inte fel!

Har du bestigit Kebnekaise? Berätta i kommentarerna vad du tyckte!

Lämna en kommentar