Vilken storlek ska jag ha på en mountainbike?

Mountainbiken är en otroligt mångsidig cykel för flera olika typer av cyklister. Oavsett om du åker för skojs skull eller tävlar är det viktigt att ha den rätta ramstorleken för din kropp och längd. Det blir mycket skönare och roligare att cykla om du har rätt grejer.

Fel storlek på mountainbiken kan orsaka obehag och till och med skador, så det är viktigt att ta dig tid att hitta den perfekta passformen. I den här artikeln utforskar vi vilken storlek du bör ha på en mountainbike, såväl som nyckelaspekter att beakta när du gör ditt beslut. 

Vilken ramstorlek ska jag ha?

Det första steget i att välja rätt storlek på mountainbiken är att mäta hur lång du är. Det ger dig en indikation av vilken ramstorlek som bäst passar din kroppstyp. Utöver längd kan du inför ett besök hos en cykelhandlare ta dina mått på armlängd, insida ben och överkropp. Så får ni fler mått att utgå från.

Följande tabell visar de ramstorlekar som vanligtvis rekommenderas beroende på längd: 

LängdRamstorlek på MTB
140-160 cm13-14″ /XS
150-170 cm15-16″ /S
165-180 cm17-18″ /M
180-190 cm19-20″ /L
190-200 cm21-22″ /XL
Tabell från Intersport

Dock är dessa mått bara en guide – om du inte känner dig bekväm med den rekommenderade ramstorleken är det bäst att prova några fler alternativ innan du fattar ett slutgiltigt beslut. 

Ytterligare aspekter att beakta 

Förutom ramstorleken finns det flera andra faktorer som du bör beakta när du väljer storlek på din mountainbike:

 1. Hjulstorlek: Hjulstorleken på din cykel kommer att påverka vikten och stabiliteten. Generellt sett är mindre hjul (27-29 tum) snabbare men mindre stabila och större hjul (29-31 tum) är långsammare men mer stabila. Det är viktigt att hitta en balans mellan hastighet och stabilitet som passar dina behov. 

 2. Geometri: Geometrin hos en mountainbike refererar till dess form och design – hur lång eller kort den är, hur branta eller lata dess vinklar är mm.. Olika geometrier erbjuder olika nivåer av komfort och kontroll under ridningen – se till att pröva några olika alternativ innan du gör ditt slutliga val. 

 3. Fjädring: Fjädringssystem kan variera stort mellan modeller – vissa har full fjädring medan andra bara har fram- eller bakfjädring. Den typ av fjädringssystem du väljer beror på terrängen som du oftast kommer att cykla på – tekniska och utmanande spår kräver mer fjädring än jämnare spår gör.  

 4. Komponenter: Komponenter som bromsar, växlar, styren och pedaler spelar alla en viktig roll i hur bekväm och flexibel din åktur är. Det är viktigt att se till att alla komponenter är av god kvalitet och ordentligt underhållna så att de kan prestera sitt bästa när du är ute på spåret.  

 5. Passform: Slutligen är det viktigt att se till att cykeln passar perfekt innan du köper den – detta innebär att justera komponenter som styren och sittpositionen för optimal komfort och prestanda när du cyklar. Många cykelbutiker erbjuder professionella gratis anpassningar som kan hjälpa till att säkerställa att din nya cykel passar perfekt innan du lämnar affären! 

Slutsats 

Att välja rätt storlek på mountainbiken är ett viktigt steg för att ha en trevlig och säker cykelupplevelse – ta dig tid att hitta en som passar din kroppstyp och cykelstil så att du kan få ut det mesta av varje åktur! Genom att beakta faktorer som hjulstorlek, geometri, fjädringssystem, komponenter och passform kan du garantera att du gör det rätta beslutet när du väljer din perfekta mountainbike!

Lämna en kommentar