Hur långt kan man gå på en dag?

Som en rutinerad vandrare blir jag ofta frågad hur lång tid det kan ta att gå en viss sträcka. Svaret på den här frågan beror på olika faktorer som terräng, väderförhållanden, höjdskillnad och den vandrandes fysiska kondition.

Generellt sett räknar man med att det tar omkring 8-10 timmar för en vandrare i god fysisk form att gå 20 km på en dag.

Terräng spelar stor roll

När du planerar en vandring är det viktigt att ta hänsyn till terrängen. Om terrängen är platt och jämn utan någon höjdskillnad kan du troligtvis täcka mer mark snabbare än om det finns branta backar eller berg att bestiga.

Vädret

Vädret spelar också en stor roll i hur snabbt du kan gå. Heta sommardagar kommer att kräva fler stopp för att dricka och vila än kyligare dagar. Dessutom kan regn eller snö göra terrängen lerig och hal, vilket saktar ner ditt tempo betydligt.

Erfarenhet, Erfarenhet, Erfarenhet

Mängden erfarenhet du har av långdistansvandring är en faktor i hur långt du kan gå på en dag. Nybörjare kan måste ta fler pauser under dagen jämfört med erfarna vandrare som kan behålla ett jämnt tempo med färre stopp under dagen.

På samma sätt är fysiken en viktig faktor när det gäller att avgöra hur långt du kan gå på en dag. En nybörjare ur form kommer inte att kunna täcka lika mycket mark som någon som är fysiskt fit och van vid långa vandringar. Det säger ju sig självt.

Med alla dessa faktorer i åtanke är det rimligt att anta att det tar ungefär 8-10 timmar för en erfaren vandrare i god fysisk form att vandra 2 mil på en dag på relativt platt terräng med goda väderförhållanden.

Naturligtvis tar detta inte hänsyn till eventuella längre pauser som görs under resans gång. Om du planerar en längre vandring är det alltid bäst att planera in extra tid i din schemalagda tid för oväntade förseningar eller stopp längs vägen.

Lämna en kommentar