Temperatur i bastun

Bastu är ett populärt sätt att koppla av och njuta med vänner och familj, framförallt efter en lång vandring i fjällen. Men vilken är den idealiska temperaturen för att göra din bastuupplevelse mest njutbar? I det här blogginlägget kommer vi att utforska de olika temperaturer du kan ställa in din bastu på och hur de påverkar din upplevelse. Vi kommer också att ge några tips om hur du kan hitta rätt temperatur för dig.

Förstå de olika typerna av bastur

Det finns flera typer av olika bastu som alla har olika temperaturer:

  • Klassisk bastu
  • Torrbastu
  • Ångbastu
  • Ångbad

Det finns något speciellt och unikt med bastu som gör att den skiljer sig från andra återhämtande aktiviteter. Trots dess popularitet är det fortfarande många som inte förstår de olika typerna av bastur som finns tillgängliga och de fördelar som var och en av dem har att erbjuda.

Den klassiska bastun använder varm luft som förs till höga temperaturer för att skapa en slags ånga som sker när du häller på vatten på aggregatet, medan nyare och alltmer populära infraröda alternativ avger ljus men tränger djupt in för att erbjuda terapeutiska fördelar.

Klassisk bastu

Den klassiska bastun har en temperatur på mellan 75 och 90 grader och en luftfuktighet på 5-15%. Här är det ångan från vattnet du häller på som ger den sköna värmen.

Torrbastu

Torrbastun har en högre temperatur än den klassiska bastun, här jobbar vi istället upp mot 110 grader!

Ångbastu

Ångbastun är istället lägre temperatur och mycket högre luftfuktighet. Maxtemperatur brukar va 65 grader. Ånga tillförs hela tiden och du kan sitta ganska länge och njuta i en ångbastu.

Ångbad

Ångbad ser du ofta i simhallar eller på gym. Dom är inte i trä utan istället är det plast eller kakel tillsammans med glas. Luftfuktigheten är alltid runt 100% och temperaturen är lägre, runt 45 grader varmt. Inte sällen är det någon härlig doft som gör det behagligt att sitta där länge.

Utforska fördelarna med bastu

Att utforska fördelarna med bastu kan vara nyckeln till ett friskare liv. För bästa möjliga upplevelse är den optimala temperaturen i bastun vanligtvis mellan 80 och 90 grader, då får du det varmt men klarar av att sitta ganska länge.

Värmeexponering genererar en rad fysiska och mentala hälsofördelar – den ökar cirkulationen, får musklerna att slappna av och hjälper till och med kroppen att avgifta naturligt genom att avlägsna avfall genom svett.

Bastun kommer garanterat att ge dig en uppfriskande och energisk känsla efter varje session, men den har också kognitiva fördelar som att minska stressnivåerna, skärpa fokus och förbättra det allmänna humöret. Så unna dig bastuns terapeutiska egenskaper idag – din kropp kommer att tacka dig!

Tips för att se till att du inte överhettas i bastun

För att undvika hälsorisker och obekväma situationer är det viktigt att förstå säkerheten och de grundläggande tipsen för användning av bastu. Ofta kan våra kroppar överhettas innan vi ens känner igen tecknen. Det är viktigt att kontrollera kroppstemperaturen under ett bastubad.

För att förhindra detta kan det vara klokt att ta pauser när du är i bastun, hålla temperaturen och varaktigheten av varje session måttlig och dricka mycket vätska före och efter bastubadet. Börjar du känna av att kroppen säger emot är det dags att ta en paus.

Idéer för att utrusta din bastu hemma

Att sitta i en bastu kan vara ett utmärkt sätt att koppla av och slappna av efter en lång dag, och för dem som har utrymme är det enkelt att investera i en bastu hemma för att få alla fördelar av regelbunden bastubruk.

Det finns många saker att tänka på när du utrustar din bastu hemma – från typ av träpanel till val av värmeelement och ljusarmaturer. Att investera i kvalitetsträ kan göra hela skillnaden när det gäller utseende och komfort – amerikansk ceder eller nordisk gran är två bra val för paneler.

När det gäller värmeelement kan du välja mellan elektroniska värmare, infraröda lampor eller till och med vedeldat, beroende på bastuns storlek och utformning.

Slutligen är korrekt monterad belysning viktig för att skapa en behaglig atmosfär och se till att allt ser snyggt ut. Med omsorg om dessa detaljer tar det inte lång tid innan du har ett trevligt basturum som du kan slappna av och koppla av i när du vill!

Lämna en kommentar