Vilket land har flest öar i världen?

Här är en guide till de tio länderna med flest öar i världen, inklusive en kort beskrivning av varje land och dess största öar. Väldigt roligt att se Sverige i topp!

1. Sverige – 221 831 öar

Ja, du läste rätt. Sverige toppar listan över länder med ”flest öar i världen”. Från Gotland i Östersjön till de vackra skärgårdarna längs västkusten, erbjuder Sverige en mängd unika öupplevelser.

Ett hett tips är att besöka Ven för antingen en cykeltur eller ut och vandra. Glöm inte ta med sjukvårdsväskan vid svårare eller längre vandringar.

2. Finland – 188 000 öar

Finland, känt som ”de tusen sjöarnas land”, har också en imponerande mängd öar, särskilt i skärgården utanför Åbo och i Saimensjön.

3. Norge – 55 000 öar

Norge, med sin långa kustlinje och många fjordar, har ett stort antal öar. De mest kända inkluderar Lofoten och Vesterålen.

4. Kanada – 52 455 öar

Kanada, med sin enorma storlek och omfattande kustlinje, har ett stort antal öar. De största inkluderar Vancouverön och Newfoundland.

5. Indonesien – 17 508 öar

Indonesien, världens största ögrupp, har tusentals öar, inklusive de välkända öarna Java, Sumatra och Bali.

6. Australien – 8 222 öar

Australien, omgivet av Indiska oceanen och Stilla havet, har många öar, inklusive den stora ön Tasmanien och den berömda Fraser Island.

7. Filippinerna – 7 107 öar

Filippinerna, beläget i Stilla havet, består av mer än 7 000 öar, inklusive Luzon, Mindanao och Palawan.

8. Japan – 6 853 öar

Japan, en ögrupp i Stilla havet, har många öar, inklusive de fyra stora öarna Hokkaido, Honshu, Shikoku och Kyushu.

9. Storbritannien – 6 289 öar

Storbritannien, beläget utanför nordvästra kusten av Europa, har många öar, inklusive de två största, Storbritannien och Irland.

10. Grekland – 6 000 öar

Grekland, beläget i östra Medelhavet, är känt för sina många öar, inklusive Kreta, Rhodos och Korfu.

Om öar är något för dig så vet du nu vart du ska ta vägen! Varför inte ut och vandra på någon av Sveriges alla 221 831 öar.

Lämna en kommentar