Vildsvin – storlek och vikt

Vildsvin är fascinerande djur som har en imponerande storlek och vikt. I den här artikeln kommer vi att utforska vildsvinens storlek, vikt på vildsvin, hur mycket en hona väger och hur mycket en hane väger. Läs vidare för att lära dig mer om dessa imponerande djur och deras storlek.

Läs även: Sveriges farligaste djur

Vildsvin storlek och vikt på vildsvin

Vildsvin (Sus scrofa) är kraftiga djur med en robust kroppsbyggnad och korta, kraftiga ben. Deras storlek och vikt varierar beroende på kön, ålder och geografiskt område. Generellt sett kan vildsvin väga mellan 50 och 200 kg, med en kroppslängd på 100-180 cm och en mankhöjd på 55-110 cm.

Hur mycket väger en hona?

Honor (sugga), är generellt mindre än hanar. En vuxen hona väger vanligtvis mellan 50 och 120 kg. Suggor har en mer rundad kroppsform och en mindre uttalad manke än hanar. De har också mindre betar, som är de karakteristiska hörntänderna som vildsvin har.

Hur mycket väger en hane?

Hanar (galt), är större och kraftigare än honor. En vuxen hane kan väga mellan 80 och 200 kg, beroende på ålder och geografiskt område. Hanen har en mer muskulös kroppsbyggnad och en mer uttalad manke än suggor. Deras betar är också större och mer framträdande, vilket ger dem ett imponerande utseende.

Största vildsvinet som har fällts

Under 2019 rapporterade Jakt & Jägare att en galt på 210 kilo hade fällts i Västmanland. De nämner även att den största galet som har fällts är i Småland 2014, på hela 214 kilo.

Faktorer som påverkar vildsvin storlek

Det finns flera faktorer som påverkar vildsvin storlek och vikt, inklusive genetik, miljö, tillgång till föda och hälsa. Vildsvin som lever i områden med riklig föda och gynnsamma miljöförhållanden tenderar att växa större och tyngre än de som lever i mindre gynnsamma områden. Idag finns det vildsvin i stora delar av Sverige, Jordbruksverket säger att söder om Dalälven kan du se vildsvin.

Sammanfattning

Vildsvin är imponerande djur med en betydande storlek och vikt. En vuxen hona väger vanligtvis mellan 50 och 120 kg, medan en vuxen hane kan väga mellan 80 och 200 kg. Deras storlek och vikt påverkas av faktorer som genetik, miljö, tillgång till föda och hälsa. Genom att förstå vildsvin storlek och vikt kan vi få en större uppskattning för dessa fascinerande djur och deras roll i naturen.

Läs även

Lämna en kommentar